NTNU
Fysikk

Hovedoppgaver

Ett
nivå
opp


Til topp

Til topp

Til topp
.

GRUPPE FOR BIOSYSTEMER

Veileder : Thor Bernt Melø, e-mail: Thor.Melo@phys.ntnu.no

1: Måling av fasefølsom fluorescens fra planter
Fluorescens fra planter kan brukes til å bestemme fotosyntesekapasiteten, som er et mål for hvor mye av den absorberte lysenergien som omsettes til kjemisk energi i planten. Fotosyntesekapasiteten vil variere med plantens tilstand, og oppgaven tar sikte på å måle denne som funksjon av plantetemperatur.
Oppgaven vil omfatte litteraturlesning, modifisering av eksisterende utstyr, datainnsamling og bearbeiding og fortolkning av målingene i lys av ulike teorier fra litteraturen.

2: Måling av singlett oksygen emisjon fra biosystemer.
Molekylært oksygen i grunntilstanden er en triplett. Denne egenskapen gjør at oksygenet, som en har overalt i biologiske systemer, er en foretrukket akseptor av triplett energi fra andre molekyler. Molekyler kan komme i triplettilstand ved absorbsjon av lys. Oksygen, som har mottatt triplett energi, kalles singlett oksygen. Singlett oksygen kan enten reagere med nabomolekyler, eller returnere til grunntilstanden ved å emittere infrarødt lys.
Oppgaven tar sikte på a måle singlett emisjon fra eksempelvis klorofyll a som funksjon av en antioksidant, eksempelvis karoten, som kan akseptere og dermed ufarliggjøre singlett oksygen.
Oppgaven vil omfatte litteraturlesning, opplæring og bruk av eksisterende utstyr, samt datainnsamling, bearbeiding og fortolkning.

 

Veileder: Anders Johnsson, e-mail: Anders.Johnsson@phys.ntnu.no

1. Bruk av LED’s i bestrålingsundersøkelser av bakterier.
Oppgaven går ut på at ta i bruk "arrays" av lysemitterende dioder for undersøkelser av fotofølsomhet i bakterier (P. acnes). Valg av bølgelengde i diodene vurderes på bakgrunn av absorpsjonsspektere. Spesielt skal betydningen av fraksjonert dose i bestrålingen studeres og bakterienes overlevelse studeres i forskjellige kombinasjoner av intensitet og tid. Gruppen har lang erfaring med dyrking av disse bakteriene.

2. Magnetiske felter og kalsiumforandringer i Jurkat T-celler.
Disse cellene forandrer sin interne kalsiumkonsentrasjon under enkelte forhold (for eksempel ved strømeksponering). Dette måles spektroskopisk. Vi ønsker å studere cellenes oppførsel i magnetiske felt, ved å eksponere dem for homogene felt med forskjellig frekvens og kurveform (sinus, firkant etc). Gruppen har erfaring med dyrking av disse cellene, med strømeksponering, temperaturstudier m.v. av dem.

3. Billedregistrering av planterøtters bevegelse i elektrisk felt.
Et målesystem (Unix-basert) er blitt utviklet for å studere bilder som taes opp av to vinkelrett plasserte videokameraer. Bevegelser av planterøtter kan studeres når de vokser i en væske. Vi vil nå studere hvordan bevegelsene ser ut ved strømeksponering på tvers av rotspissen og ved bruk av forskjellige strømtettheter i mediet. Innledende forsøk viser kraftige effekter på røttenes krumning selv ved små strømtettheter.

4. Lys induserte faseforskyvinger av oscillative bladbevegelser.
Vi arbeider med å forstå mekanismene bak bladbevegelser med en periode på tre – fire minutter ved romtemperatur. Bevegelsene registreres ved videokameraer og tidsseriene fra bevegelsene analyseres ved hjelp av forskjellige programmer. Vi er nå interessert i å studere forandringer i disse bladbevegelsene når cellene som "driver" bevegelsene ved opptak og avgiving av vann blir belyst i forskjellige bølgelengdeområder.

webmaster
12.04.00
.
* * * * * * *
Institutt for fysikk, NTNU