. .
Ett nivå opp
   
NEVR3010  
. .
 

Til topp


 

Filosofi og nevrovitenskap

Ett av de hurtigst voksende feltene innen moderne filosofi er filosofisk psykologi (eller «sinnsfilosofi», som det ofte også kalles - «philosophy of mind»).

Filosofisk psykologi / sinnsfilosofi beskjeftiger seg med filosofiske problem som melder seg i forbindelse med mentale fenomen. Det viktigste problemet er det s. k. «Sjel legeme»-problemet («mind-body problem») som går på hvordan man skal forstå forholdet mellom mentale fenomen og materielle fenomen (fysiske, kjemiske og biologiske fenomen). Dette problemet, som går helt tilbake til Platon, formuleres i moderne tid gjerne som et spørsmål om forholdet mellom hjerneprosesser og mentale prosesser - det man kan kalle hjerne-bevissthet problemet. Er mentale prosesser i virkeligheten identiske med hjerneprosesser, eller er de et slags tillegg til hjerneprosesser - noe som følger på, og forutsetter hjerne- prosesser, men likevel er prinsipielt forskjellige fra hjerneprosesser?

  Det er karakteristisk for moderne sinnsfilosofi generelt, og sjel-legeme problematikken spesielt, at der er en nær vekselvirkning mellom filosofi og ulike spesialvitenskaper som f. eks. nevrovitenskap, psykologi, lingvistikk, AI-forskning. Det er en utbredt oppfatning at ingen enkeltdisiplin - heller ikke filosofi - alene kan forklare hvordan et materielt system som den menneskelige hjerne kan frembringe en subjektiv verden av sanseopplevelser, tanker og følelser, og dermed muliggjøre menneskets kultur og samfunn.

Blant forfattere som har bidradd flittig til utviklingen av en filosofisk psykologi med nevrovitenskapelig orientering finner man ekteparet Paul M. Churchland (primært filosofi) og Patricia Churchland (primært nevrovitenskap). Patricia S. Churchland skrev i sin tid boka "Neurophilosophy" (MIT Press 1986) som vakte en god del oppsikt og gjorde begrepet ‘nevrofilosofi’ kjent.

Målsettingen med pensumet i Nevrovitenskap 1 er (1) å gi en innføring i de viktigste teorier og begrep innen filosofisk psykologi, og (2) vise en tilnærming til filosofisk psykologi som legge vekt på samspillet mellom filosofi og andre vitenskaper, særlig nevrovitenskap.

 

Eksempler på prosjektoppgaver
A. I direkte tilknytning til læreboka «Matter and Consciousness» (kilder: læreboka + utdypende litteratur som er nevnt der)

1. Churchland nevner en rekke ulike løsningsforslag på hjerne-bevissthets problemet. Hvilke(n) av disse representerer etter din mening det mest plausible løsningsforslaget?

2. Funksjonalistiske teorier om forholdet mellom mentale og fysiske tilstander har for tiden en svært dominerende posisjon. Hvilke kritiske innvendinger kan rettes mot funksjonalistiske teorier? Finnes det etter din mening en mer plausibel tilnærming til hjerne-bevissthets problemet?

3. Churchlands lærebok kan sees på som et argument for eliminativ materialisme. Hvilke kritiske innvendinger kan rettes mot en slik posisjon? Representerer eliminativ materialisme etter din mening en plausibel løsning på hjerne-bevissthets problemet?

4. I hvilken grad kan utforskning av det nevrobiologiske grunnlaget for kognisjon kaste lys over hjerne-bevissthets problemet? (Dvs.: Drøft hvorvidt en total kunnskap om hvordan hjernen fungerer kunne løse hjerne-bevissthets problemet.)

B. I tilknytning til aktuell debatt (kilder: JCS og BBS + Internett (Chalmers hjemmeside)):

1. Er det mulig å forklare bevisstheten? (Det såkalte «hard problem») - En presentasjon og vurdering av debatten i Journal of Consciousness Studies (JCS) med utgangspunkt i David Chalmers «Facing up to the problem of consciousness» (JCS vol. 2, No.3, 1995: finnes også på Chalmers hjemmeside)

2. Hva skal vi forstå med «bevissthet»? En presentasjon og vurdering av debatten i Behavioral and Brain Sciences (BBS) med utgangspunkt i Ned Blocks artikkel «On a confusion about a function of consciousness» (BBS vol.18, No.2, 1995; finnes også i utkast på Internett (BBS index)



Sinnsfilosofi på internett
Det finnes en god del sinnsfilosofisk materiale på Internett.

Et av de beste stedene å orientere seg ut fra er David Chalmers Web resources related to consciousness, philosophy and such. Under rubrikken Online papers on consciousness finner man mange artikler av bra kvalitet som går på ulike emner innen sinnsfilosofien og som har en tverrfaglig karakter. Her kan man også finne henvisninger til noen av de mest kjente tverrfaglige tidsskriftene, bl.a. Journal of Consciousness Studies (utvalgte artikler) og Behavioral and Brain Sciences (utkast til kommende artikler), og det elektroniske tidsskriftet PSYCHE: An interdisciplinary journal for research on consciousness, som utgis av Association for the Scientific Study of Consciousness (ASSC).

 

David Chalmers har selv utgitt en bok om hjerne og bevissthet, «The Conscious Mind» (Oxford University Press 1996 ) som har vakt stor oppmerksomhet. Den er meget leseverdig. På Chalmers hjemmeside kan du finne flere interessante artikler som han har skrevet selv, bl.a. artikkelen «Facing up to the Problem of Consciousness» som oppsummerer hans synspunkter fra The Conscious Mind.

E-post til:

Magne Dybvik

eller

Ståle Gundersen

  
Redaktør: Instituttleder , Kontaktadresse: webmaster@phys.ntnu.no
Sist oppdatert: 09.10.2004