NTNU 
Fysikk 
Ett nivå opp
Meldinger
Beskrivelse
Pensumliste
Øvinger
Formelark
Forelesningsplan
Eksamensopg
Kompendium
Y&F-web
Arkiv
Simuleringer
 

Til topp

 
 

INSTITUTT FOR FYSIKK 2008
TFY4145 Mekanisk fysikk
FY1001 Mekanisk fysikk
 
Faglærere:
Prof. Arne Mikkelsen (forelesninger)
Prof. Mikael Lindgren (lab. TFY4145)
Prof. Thor Bernt Melø (lab. FY1001)

MELDINGER (nyeste øverst)
Høst 2008
 

8.jan 09:   Sensuren er klar og levert til instituttet i dag.
Litt karakterstatistikk finner du her, eller også til slutt i løsningsforslaget. Karaktermiddel er 1/3 karakter bedre enn i fjor, det er bra.

(22.des):   Løsningsforslag for eksamen er revidert noe. Sensor har fått besvarelser i dag, og sensur ventelig ferdig tidlig på nyåret - seinest 11.januar. Melding om dette legges inn her.

(12.des):   Eksamen. Oppgavene og løsningsforslag er lagt ut på eksamenssida. Det kan bli justeringer/presiseringer på l.f. når jeg har rettet og ser hvilke typiske feil som gjøres, og evt. alternative løsninger. Når sensuren er klar sendes sensurlistene (studentnummer/karakter) til studieadministrasjonen.

(11.des):   Eksamen forhåpentlig vel overstått for alle. Ang. spørsmål om uklarheter i oppgavene, var kanskje 1h noe upresis med at den 30 graders snora i figuren ikke var nevnt i teksten. Snordraget er selvsagt vesentlig. I opg. 3d burde jeg kanskje brukt ordet translasjonsakselerasjon isf. lineær akselerasjon, som er det samme, og i 3e menes med "nødvendig" friksjonskraft den som er nødvendig for å opprettholde rullebetingelsen (henger sammen med c+d samt f). Endelig, i 4a. er det kanskje uklart hvor langt approksimasjonen m << M skal trekkes, bare for spinnet eller også for bev.mengden. Her vil alle muligheter godkjennes.
Det viser seg hver gang at det er umulig å få en tekst som ikke kan misforstås på noen punkt, selv om det jobbes mye med formuleringene.

(9.des):   "Spørretime" Har i løpet av tirsdagen fått inn en del flere spørsmål/forslag. Arbeidsplan:
* Gjennomgår opg. 5.125 og 9.97 Y&F. I 9.97 spesielt vekt på å sette opp integrasjonsuttrykk (dm), som er ønsket.
* Ønske om å gjennomgå opg. 10.83 Y&F på nytt, hvordan sette sammen likningene til løsning.
* Øving 10, oppgave 4c. Beregning av snorkraftas arbeid ved integrasjon.
* mm.
* Litt generelle tips om eksamen, faglærers besøk i eksamenssalen mm.
Tar selvsagt også imot spørsmål i timen, samt før og etter timen av mer "personlig" art. Jeg kan være i auditoriet fra kl. 9:45.

(3.des)  Fredagskollokvium: Nobelprisen fysikk 2008
Bo-Sture Skagerstam vil fred 5.des. kl 14:15 holde et lærerikt foredrag om bakgrunnen for arbeidet som har gitt Nobelprisen i fysikk 2008. Mer info, se melding på Innsida eller Program for fredagskollokviene. OBS: I aud. VE1.

(2.des):   "Spørretime" onsdag 10. des kl. 10:15 (- max 12:00) i Aud. R2. Faglærer svarer på spørsmål som dukker opp, etter beste evne. Spørsmål kan svært gjerne sendes på epost til arne.mikkelsen(snabel)ntnu.no på forhånd, så får jeg tid til forberedelse. I så fall skal jeg legge ut her på meldingssida oppgaver/tema hva som planlegges å gjennomgås.

(24.nov)  Powerpoint på nettsider.
Har lagt ut flere powerpoint-illustrasjoner for også de tidlige kapitlene på Forelesningsplanen, se etter kapx-slides i høyre kolonne.

(19.nov)  Siste forelesning tirsdag 25.nov.
Dette blir siste forelesning med kort oppsummering og noen eksempler og/eller eksamensoppgaver. Er det tema eller oppgaver dere ønsker jeg skal ta opp så send gjerne en epost (Arne.MikkelsenAntnu.no).

(4.nov)  "Motivasjonstimen" 5.nov 13:15-14
- brukes av faglærer til å forklare litt mer om presesjonen av sykkelhjulet samt gjennomgå/diskutere noen oppgaver:
Øving 9 opg 3f,   Øv. 10 opg 1 og opg. 3.

(10.okt)  Referansegruppereferat
Referat fra møtet i referansegruppa mandag 6.oktober finner du her.

(8.okt)  Flytting forelesning
Forelesningen tirsdag 14.okt kl 12:15-14 er flytta fra R7 til Aud. S3 i Sentralbygg 1.

(30.sep)  Fredagskollokvium om LHC
LHC (Large Hadron Collider) startet opp 10.sep ved CERN. Hør mer om dette i fredagskollokvium fredag 3. oktober 14:15 i R5: Are Raklev, Department of Applied Mathematics and Theoretical Physics, University of Cambridge, England. "On the eve of the LHC." Program for fredagskollokviene.

(23.sep)  Referansegruppe
MTFYMA: Ingrid Bentsdatter Grønsleth <ingrigro(a)stud.ntnu.no>
MTFYMA: Stian Valentin Eriksen Deinoff <deinoff(a)stud.ntnu.no>
BFY: Sigrid Videm <sigridvi(a)stud.ntnu.no>
MLREAL: Morten Utstrand <mortenut(a)stud.ntnu.no>
Om du har noe å si/klage på, ta kontakt med en av dem. (Også lov å ta kontakt direkte med faglærer.) Vi har første møte mandag 6. oktober.

(5.sep) Referansegrupper
Det skal opprettes referansegruppe i hvert emne. I Mek.fysikk pleier ref.gruppe være sammensatt av to fra MTFYMA, en fra MLREAL og en fra BFY/BKJ/mm. Ingrid Bentsdatter Grønsleth (MTFYMA) og Morten Utstrand (MLREAL) har meldt seg. Flere som melder seg? - si i fra til meg, i epost eller etter en forelesning/øving. Les om referansegrupper HER

(27.aug) Øvingsgrupper
Flere grupper har forskjøvet tida fra 9-11 til 10-12 fredag, etter assistentene har forespurt i gruppa. Merk dere derfor de nye tidene på øvingssida. Det er også gjort noen rokeringer i rom, uthevet i tabellen.

(26.aug) Øvingsgrupper
Studenter som ikke er registrert på øvingsgrupper bes sende epost til Arne.Mikkelsen(kralfa) ntnu.no med navn, brukernavn og evt. ønske om gruppe (ikke send studentnummer). Studenter som har fått kollisjoner på en øvingstime kan sende epost og be om å bli flytta, men det er også fullt mulig å delta på andre gruppers veiledning, men lever likevel øving til retting i den registrerte gruppa.
Labgrupper: Studenter som ikke er registrert på labgrupper registrerer seg selv og velger selv dag på nettside for den respektive lab.

(26.aug)
Det er normalt tre "vanlige" forelesninger per uke: tirsdag 12-14 og onsdag 12-13. Timen 13-14 onsdag brukes til Motivasjonsforedrag (se på Forelesningsplanen).
Men i uke 35 og 36 blir det forelesning onsdager også kl 13-14 (27.8 og 3.9), mot at forelesningen tirsdag 2.9 blir avlyst. Dette er oppdatert på forelesningplanen.

(5.aug)
Teknostart er obligatorisk for alle studenter i MTFYMA (Siv.ing.studiet fysikk og matematikk). Likeledes er Realstart obligatorisk for alle studenter i BFY (Bachelorstudiet i fysikk) og andre bachelor-studier som MLREAL, BMAT. Aktivitetene foregår i uke 33 + 34, og informasjon og timeplaner her: Teknostart, Realstart. Teknostart inneholder et obligatorisk prosjekt i fysikk som går direkte på stoffet i Mekanisk fysikk (rotasjon), dette prosjektet tilbys også MLREAL-studenter.
Instituttets ansvarlige for Teknostart og Realstart er stip. Amund Gjerde Gjendem og ansvarlig for fysikkprosjektet er prof. Mikael Lindgren.

(5.aug)
Her er klassens timeplan for MTFYMA-studiet.

(28.juli)
Alle nettsidene er oppdatert, unntatt fordeling på øvingsgrupper som blir klart først når Teknostart og Realstart er i gang og vi har studentall. Første forelesning blir tirsdag 26.aug. kl 12:15-14.

(25. juli)
VELKOMMEN! -- til TFY4145 og FY1001 Mekanisk fysikk.
(Disse nettsidene er nå under oppdatering)
- Tid og sted for undervisning er kunngjort på nett: TFY4145 og FY1001.
- Forelesninger og øvinger er felles for TFY4145 og FY1001 mens laboratorieoppleggene er ulike.
- Forelesningsplan og øvingsplan finner du i menyen over.
- I uke 33 og 34 avholdes Teknostart og Realfagstart.
- Forelesninger og øvinger starter i uke 35.

(25. juli)  Lærebok: Lærebok: Young & Freedman, University Physics (Pearson/Addison Wesley). Siste utgave er 12. utgave, men 11.utgave kan også brukes. Mer info under "Pensumliste" i hovedmenyen.
Læreboka har også gode web-sider med oppgaver mm., kalt: "Active Physics". Det er lenke i hovedmenyen over. Her kan du logge deg videre inn til flere muligheter f.eks. under "Mastering Physics"

Redaktør: Instituttleder , Kontaktadresse: webmaster@phys.ntnu.no