Teknostart/Realstart for MTFYMA, BFY og MLREAL: Introduksjon til LaTeX

August 2013,   Arne Mikkelsen

Nedlessing av dette dokumentet og filer fra http://home.phys.ntnu.no/brukdef/undervisning/tfy4145/fplan.html

 

LaTeX på Windows

I første omgang anbefales å kjøre LaTex fra https://farm.ntnu.no. Logg inn med win-ntnu-no\<brukernavn> og passord, velg folderen "Office" og herunder "TeXnicCenter" evt. "TeXworks". Første oppstart av TeXnicCenter gir en wizard der du bare trykker Next det nødvendige antall ganger. Da blir det satt opp med riktige eksekverbare filer fra miktex, pdf-leser etc. Info om farm.ntnu.no her: https://innsida.ntnu.no/wiki/-/wiki/Norsk/Programfarm

Ved ofte bruk av LaTex anbefales å installere disse to programmene under i den rekkefølgen de står her (Først MiKTeX, deretter TeXnicCenter.):

Første gangen du starter TeXnicCenter, vil programmet spørre hvor MiKTeX er installert. Angi da katalogen der latex.exe ligger (hos meg, C:\Program Files (x86)\MiKTeX 2.9\miktex\bin). Etter dette kan du bare godta standardinnstillingene.

LaTeX på Mac

Med mac eller linux kan du ikke bare skrive inn https://farm.ntnu.no i en nettleser og logge inn på den måten, men brukeren må logge inn med remote desktop til:
"officefarm.ntnu.no" for office, texniccenter, emacs etc og til
"calcfarm.ntnu.no" for matlab, python etc.

Ved ofte bruk av LaTex anbefales å installere de to programmene under i den rekkefølgen de står her:

LaTeX på Linux

Med linux må du som for Mac logge inn med remote desktop til:
"officefarm.ntnu.no" for office, texniccenter, emacs etc og til
"calcfarm.ntnu.no" for matlab, python etc.

Men LaTeX følger gjerne med som standard i de fleste Linux-distribusjoner. Bruk din favoritt-teksteditor (f.eks. Emacs, pico, vim etc.) til å opprette en tekstfil med LaTeX-koden, og kjør så "pdflatex filnavn.tex" for å generere en PDF-fil.

Figurer i LaTeX-dokumenter

Et nyttig program for å lage pene figurer er Inkscape. Dette kan kjøres fra https://farm.ntnu.no (Windows) eller for Mac og Linux med remote desktop til "officefarm.ntnu.no". Eller programmet kan installeres til egen maskin for Windows herfra og for mac og linux fra download-siden til inkscape.org og følg instruksjonene under Official Release Packages. Et brukbart alternativ i linux (og muligens mac) er også xfig.
Det anbefales å lage figurer i PDF-format. Da vil det forhåpentlig gå smertefritt å oversette ("kompilere") LaTeX-dokumentet direkte til PDF. De fleste har vel et program som viser PDF-filer på sin maskin. Hvis ikke kan du f.eks. laste ned Adobe Reader.

LaTeX-forelesning

Rapport

Nyttige filer og lenker