NTNU 
Fysikk 
Ett nivå opp
Meldinger
Pensumliste
Øvinger
Formelark
Lab
Forelesningsplan
Eksamensopg
Simuleringer
 
 
Arkiv
 

Til topp

 
 

INSTITUTT FOR FYSIKK 2016
TFY4115 Fysikk
Faglærere:
Prof. Arne Mikkelsen  (forelesninger)
Prof. Randi Holmestad  (laboratorium)

MELDINGER (nyeste øverst)
Høst 2016
 

(4.jan):   Løsningsforslag
til eksamen er oppdatert, noe mer fyldig. Se under Eksamensopg.

(4.jan):   Eksamenssensuren
-- er levert til instituttet. Foreløpig kan du her kikke på skore i % og karakter.
Alle besvarelsene er nøye vurdert så regner med alle har fått den karakteren de har fortjent. De ordinære oppgavene var nok noe lettere enn flervalgsoppgavene, med gjennomsnitt 71 % for ordinære oppgaver og 65 % for FV. Gjennomsnittsresultatet på 68,0 % er det beste på alle årene jeg har forelest emnet, det er også betydelig færre stryk enn tidligere år. Så håper alle er fornøyd i forhold til innsatsen.

(13.des):   Eksamen overstått
-- forhåpentligvis vellykket for alle. Oppgavene og løsningsforslag lagt ut under Eksamensopg. Det kan bli lagt ut et oppdatert løsningsforslag seinere, for å belyse feiltakelser som kan være gjort av mange, eller også for å skrive inn en mer effektiv løsning som en smart student kan ha funnet fram til(!). Flervalgsdelen er allerede rettet, og den var muligens vanskelig for kun tre har alt rett (men 12 har bare én feil eller én blank). Det var med hensikt at virkningsgrad for Otto-syklus var tatt ut av formelarket. I opg. 4c skulle man finne verdi for virkningsgraden fra definisjonen, ikke bare sette inn i oppgitt formel.

(7.des)  Spørretider før eksamen:   Jeg kan svare på spørsmål over epost: Arne.Mikkelsen (at) ntnu.no så lenge det ikke krever lange utredninger. Utover dette kan jeg svare på spørsmål på kontoret mitt Realfagbygget E3-135:
Torsdag 8. des kl. 14:15-15:45
Fredag 9. des kl. 11-15
Mandag 12. des: opptatt hele dagen (instiuttseminar + spørretime).

(7.des)  Om eksamen
Hjelpemidler som de siste årene (enkel kalkulator, Rottmann).
Det blir 24 flervalgsoppgaver. For hver oppgave fem alternativer som bedømmes med 5 poeng for hver riktige svar, 0 poeng for hvert feil svar og 1 poeng for hver ubesvart. Med 24 oppgaver er da maks oppnåelige poeng 120, som gir 100%. (Hvis alle 24 er ubesvart, gir det 24 poeng og altså 20%.) De ordinære oppgavene bedømmes også 0-100%. Totalt oppnås da et prosenttall som gir karakter etter grensene for A, B, C, D og E respektiv 89%, 77%, 65%, 53% og 41%.

(11. nov):   Flytting av siste dobbeltforelesning:
Fordi MTNANO har eksamen torsdag 1.des utsettes denne siste dobbelttimen ei uke til torsdag 8. des. Vanlig tid og sted (12:15 i R2). Eksamensoppgaver gjennomgås, se på forelesningsplanen.

(11. nov):   Spørretime før eksamen:
Etter ønske arrangeres spørretime mandag 12. des kl. 10:15 (- max 12:00) i Aud R2. Faglærer svarer på spørsmål og/eller gjennomgår oppgaver som foreslås. Forslag mottas gjerne i epost på forhånd til epost (gir også et kort svar i epost dersom mulig).
Det er også mulig å stille faglige spørsmål på diskusjonsforumet på ntnu.blackboard.com (under TFY4115 og "Emneinnhold"), her kan alle spørre, svare og diskutere.

(3.nov)  Referansegruppereferat
Referat fra andre møte i referansegruppa 28. oktober. Oversikt over alle referat her. Dersom det meldes behov, blir det ett møte til.

(28.okt)  Referansegruppereferat
Referat fra første møtet i referansegruppa 28. sep. Neste møte 28. oktober. Oversikt over alle referat her.

(28. sep)   Flervalgstester
Det er på https://ntnu.blackboard.com lagt ut en god del flervalgstester som du kan svare på digitalt på nett. Gå inn i Blackboard på TFY4115 og velg Flervalgstester under Emneinnhold. Direkte lenke (krever innlogging). Det er ca 20 oppgaver i hver test. Importert fra annet emne, slik at ikke alle oppgavene er like relevante for TFY4115. Frivillig, men nyttig.

(12. sep)   Referansegruppe
   MTELSYS: Pål Gunnar Hogganvik <paalgh>
   MTELSYS: Nikolai Overaae <nikolaov>
   MTTK: Ferdy Wessing <ferdyow>
   MTTK: Jan Burak <janjb>
   MTNANO: Ingvild Eng Holck <ingvileh>
   MTNANO: Johannes Voll Kolstø <johannvk>
   MTNANO: Nienke de Jong <nljong>
Om du har noe å si/klage på, ta kontakt med en av dem. (Også lov å ta kontakt direkte med faglærer.) Første møte i referansegruppa blir onsdag 28. sep. kl. 13:15.

(12. sep)  Innleveringsfrist regneøvinger
er for alle grupper torsdag kl. 12:00 (utsatt fra onsdag). Skulle det passe bedre for hver enkelt, er det mulig å gå på veiledning i andre grupper enn oppsatt (så langt det er plass i rommet). Men du må levere inn til den gruppa du tilhører.

(6.sep)   Opptak av forelesningene
Forelesningene vår 2016 filmes av NTNUs Multimediasenter, og opptakene finner du her

(2. sep)  Labgrupper
Oversikt over hvilken gruppe/team du tilhører i laben ligger HER. Alle som har meldt seg på lab skal finne navnet sitt her. Gruppe- og teamnummer er også oppgitt i bekreftelsesmailen fra øvingssystemet. Oversikt over grupper og tider finnes HER.

(31. aug)  Gruppeinndeling regneøvinger
og veiledningstimer er nå klar. Se øvingssida.

(31. aug.) Påmelding laboratorium.
Husk påmelding til lab og valg av labgruppe innen onsdag 31. august kl. 23.59. Se lab-nettsidene.

(29. aug)  Ekstraforelesninger for MTNANO (se info nedenfor, 9. aug.)
Pga. ekskursjon ingen forelesning uke 35. Forelesningene blir derfor gitt i ukene 36, 37, 38 og 39. Oppdatert i forelesningsplanen.

(29. aug.) Sensur for kont.eksamen 20.8.16.
er levert instituttet og er også lagt her: Vurderingsprotokoll (karakter)   % skore og karakter.

(10. aug. - oppdatert 24.aug.) Blackboard.
TFY4115 Fysikk er et av flere emner som høsten 2016 inngår i pilotprosjekt med bruk av https://ntnu.blackboard.com. (Fra og med høsten 2017 skal Blackboard erstatte It's learning i alle emner.) Slik kan TFY4115 være med på å legge premissene for hva som ønskes av funksjonalitet. Imidlertid tilfredsstiller ikke Blackboard instituttets rutiner for øvingsgodkjenninger, laboratoriepåmelding og -godkjenninger, og vi kommer til å bruke websystemet presentert på øvingssida til dette. Dessuten kan ikke informasjonen på Blackboard gjøres åpne for alle. Derfor legges informasjonen om emnet ut på de åpne websidene for TFY4115 som du er inne på her. Hoveddelen av informasjonen ligger også på Blackboard, men derfra mange lenker over til websidene du ser på nå. Innlogging Blackboard via https://innsida.ntnu.no/bb, her er det også fyldig informasjon om Blackboard.

(9. aug.) Orientering om laboratorium.
Det blir viktig orientering om og motivasjon for laboratoriearbeidet i TFY4115 i uke 34:
MTTK og MTELSYS: Tir 23.8 kl. 12:15-13 i R5 (i ordinær forelesningstid for TFY4115).
MTNANO: Fre 26.8 kl. 09:15-10 i R4. (Ledig tid i Teknostart).
Innskrevet i Forelesningsplanen.
Oppmelding til lab fra tirsdag 23. august kl. 07.00 og fram til onsdag 31. august kl. 23.59. Se lab-nettsidene.

(9. aug)  Ekstraforelesninger for MTNANO
Da studenter på MTNANO ikke har grunnleggende matematikkemner ved NTNU, har det de siste årene blitt gitt noen ekstratimer i starten av semesteret. Det blir rikelig med eksempler, og det blir også gitt noen regneoppgaver med løsningsforslag. Har funnet at fredager 8:15-10 er ledig tid på timeplanen og har reservert aud. R4 for fire dobbeltforelesninger i uke 35, 36, 37 og 38. Er skrevet inn i forelesningsplanen.

(8. juni)
VELKOMMEN! -- til TFY4115 Fysikk for MTNANO, MTELSYS og MTTK.
Det nye LMS-verktøyet Blackboard vil sannsynligvis bli brukt i TFY4115 høsten 2016. Mer informasjon kommer seinere.
Foreløpig:
- Tid og sted for undervisning kunngjøres på nett: TFY4115, se egen fane for timeplan.
- Forelesninger, øvinger og laboratorieopplegg er felles for for alle tre studieprogram.
- Lærebøker finner du i menyen over under "pensumliste".
- Ordinære forelesninger og øvinger starter i uka etter Teknostart. Se forelesningsplan og øvingsplan i menyen over.
(For de som skal konte høst 2016: Nettsider for TFY4115 høst 2015 HER).

(25. juli)  Kont.eksamen
i TFY4115 er lørdag 20. aug 2016 kl 9-13, se Eksamensplan. Kont.eksamen vil ha 45 % flervalgsoppgaver og 55 % vanlige oppgaver. Formelarket er som til eksamen des 2016. Lykke til!

Redaktør: Instituttleder , Kontaktadresse: webmaster@phys.ntnu.no