NTNU 
Fysikk 
Ett nivå opp
Meldinger
Beskrivelse
Pensumliste
Øvinger
Regneverksted
Forelesningsplan
Eksamensopg
Kompendium
Tipler&M WEB
Arkiv
Simuleringer
 

Til topp

 
 

INSTITUTT FOR FYSIKK 2006
TFY4145 Mekanisk fysikk
FY1001 Mekanisk fysikk
 
Faglærere:
Prof. Arne Mikkelsen (forelesninger)
Førsteamanuensis Pawel T. Sikorski (lab. TFY4145)
Prof. Thor Bernt Melø (lab. FY1001)

MELDINGER (nyeste øverst)
Høst 2006
 

11.sep.07:   Resultater evaluering.   Instituttet hadde ved semesterslutt evaluering av de fleste emner undervist ved instituttet. Her er resultatene fra evalueringen for Mekanisk fysikk (pdf-format, mange sider):
TFY4145   FY1001-BFY   FY1001-LUR   FY1001-andre

2.jan.07
Sensuren levert til administrasjonen i dag. Kopi av sensurarkene finner du i pdf-format: TFY4145 og FY1001 (fjerna igjen). Her er også litt karakterstatistikk

9.des:   Eksamen overstått - "vel" overstått vil jeg håpe for de fleste.
Arbeidsmengden var planlagt til å være større enn de siste årene, kanskje ble det litt for mange oppgaver. Når alle besvarelser er retta ser jeg helheten i dette og en klart for stor arbeidsmengde vil bli tatt hensyn til ved bedømmelsen.
Vanskeligheten ble kanskje av mange oppfattet som større enn de siste årene, men dette tror jeg nok har sammenheng med mye å gjøre, lett å bli stresset. Det var mange svært korte og lette oppgaver. Men jeg ser at mange svarer ganske langt også på de oppgavene som kan svares på kort og greit. Og mange av oppgavene burde være kjent fra øvingsoppgaver og fra oppgavegjennomgåinger de siste timene, inkl. spørretimen.
10 flervalgsoppgaver er mange, men det var vel bare to av dem som krevde noe mer regning enn ett enkelt uttrykk.
Oppgavene og løsningsforslag er lagt ut på eksamensoppgavesida. Det kan bli oppdateringer av l.f. dersom jeg ved rettingen ser det gjøres typiske feil, disse kan evt. oppklares/presiseres i løsningen.
Jeg vil legge ut pdf-kopi av sensurarkene på disse sider når sensuren er falt innen 3.januar. Dersom noen protesterer på at dette blir gjort, så meld fra til meg.

6.des:   Spørretimen. Kopi av de viktigste powerpoint vist:
(Ved utskrift velg 2 eller 4 sider per side):   Spørsmål og svar   Eksamenstips

5.des:   Spørretimen. Presisert plan. Etter å ha mottatt mange ulike ønsker blir planen i spørretimen som følger:
Først litt generelt om eksamen, generelle tips, faglærer som går runde i salen, poengberegning, karaktersetting, sensur, evt. begrunnelse og klage på eksamen.
Så svar på spørsmål sendt over epost, deretter oppgavegjennomgåing etter innkommede ønsker:
1) Svingninger m.m. Eks des 2003, opg.4. Eks aug 2000, opg3abcd.
2) Integrasjon av treghetsmoment kule. Evt + Oppg 8-131 i T & M.
3) Eks des 2005, opg2.
4) Oppg. 10-84 og 10-85 i T&M .
Men dette er nok mer enn jeg rekker mellom 10:15 og 12 med 15 min pause. Tid til spørsmål på sparket må det jo også bli tid til innimellom.
Legger en del av infoen gitt i timen (kopi fra Powerpoint) ut på nettsidene i løpet av onsdag ettermiddag.

3.des:   Spørretimen Det har kommet ønske om å gjennomgå litt om oscillasjoner, og gjennomgå Eksamen des.2003, opg.4. Ellers er det svingeoppgaver i aug. 2000, opg3 og des 1999 opg2. (men dempet svingning ikke pensum lenger). Blir det tid, kan se også på disse. Eller fortsette med "vanskelige" oppgaver det ikke ble tid til siste forelesning: mai 2002: Opg.2 og 3. Gir også noen generelle eksamenstips.

29.nov:   Formelarket er oppdatert, tillegg: rakettlikningen, ellers bare små skjønnhetsendringer. Denne siste versjonen er lik den som blir oppgitt på eksamenssettet (så ikke ta med arket til eksamen). Her er det

24.nov:   Oppgavegjennomgåing tirsdag 28.nov: . Har mottatt ønske å gjennomgå oppgave 4 ved Eksamen Desember 2004. Bruker litt tid på repetisjon/oversikt, ellers fortsetter jeg med (litt vanskelige oppgaver): desember 1999:Oppgave 1c+d og mai 2002:Oppgave 2 og 3.

22.nov:   Repetisjon/ Gjennomgåing eksamensoppgaver . Siden motivasjonsforedraget torsdag 23.nov utgår, velger jeg å bruke timen 13:15-14 til å gjennomgå eksamensoppgave: Desember 1999 Oppgave 3. Inklusiv utledning av rakettlikningen (ønsket av noen).
Dersom det er ønsker om oppgaver som skal gjennomgås siste timene tirsdag 28.nov, så send ønsket. Ellers velger jeg eksamensoppgaver selv og kunngjør her på nettsida. Velger fortrinnsvis litt vanskelige oppgaver, f.eks. desember 1999 Oppgave 1 c+d og mai 2002, oppgave 2 og 3.
OBS: Tidligere har dempede svingninger vært pensum og med i eksamensoppgaver, ikke pensum i år.

21.nov:   Motivasjonsforedrag avlyst. Foredraget torsdag 23.nov ved Svein Ellingsrud er avlyst.

21.okt:   Evaluering. Institutt for fysikk gjennomfører nå en evaluering av bl.a. Mekanisk fysikk. Elektronisk spørreskjema åpent 20. - 29. november. WEB-adressen er tilsendt i epost til den enkelte student.
Blant alle evalueringene ved instituttet trekkes det ut en premie blant dem som svarer. Premien er et gavekort på Tapir bokhandel til en verdi av kr 3000,-.

21.okt:   Referat fra referansegruppa. Referansegruppa har onsdag 15.nov. hatt sitt andre og siste møte. Referat fra møtet finner du HER.

20.nov:   Anbefalte ekstraoppgaver: Har fått oppfordring om å anbefale oppgaver fra læreboka Tipler & Mosca. Har lagt ut anbefalte oppgavenumre på denne nettsida. Har ikke regnet i detaljer alle oppgavene, men mener disse skal være lærerike, og mange av dem er av type rimelig relevant som eksamensoppgaver. Oppgaver med odde-nummer har fasit bakerst i boka. I tillegg anbefales å regne tidligere eksamensoppgaver, samt å regne øvingene en gang til.

17.nov:   Nettsider Young & Freedman: Til dere som har kjøpt Young & Freedman, University Physics: For å logge deg inn på "Mastering Physics" kan dere bruke CourseID = TFY4145H2006. Det skal være svært bra web-sider her!

16.nov:   Spørretime: "Spørretime" onsdag 6. des kl. 10:15 (- max 12:00). Faglærer er tilstede og svarer på spørsmål som dukker opp, etter beste evne. Spørsmål kan svært gjerne sendes på epost til arne.mikkelsen(snabel)ntnu.no på forhånd, så får jeg tid til forberedelse. Ellers forbereder jeg ikke noe spesielt til denne timen.

16.nov:   Fagevaluering. Mandag 20.nov. vil det på Innsida (Kvass) legges ut et evalueringsskjema for TFY4145 og FY1001. Web-adresse sendes ut i epost til alle studenter. Et bredt svargrunnlag vil hjelpe oss til å gi bedre undervisning. Premie trekkes ut blant de som svarer.

16.nov:   Motivasjonsforedrag avlyst. Foredraget torsdag 16.nov ved Jacob Laading, DnB NOR Markets/NTNU er avlyst pga. sykdom.

16.nov:   Regneverksted er avslutta for semesteret. Det var ingen frammøte til siste verkstedet den 9.november.

31.okt:   Evaluering av motivasjonsforedragene:. Nettbasert evalueringsskjema på Innsida: HER
Hvordan fungerer motivasjonsforedragene torsdag 13:15-14 for deg? Vi ønsker gjerne tilbakemelding for å forbedre denne delen av Ex-fac.emnet.

20.okt:   Referat fra referansegruppa. Referansegruppa har torsdag 12.okt hatt møte med mange nyttige tilbakemeldinger. Referat fra møtet finner du HER.
Evalueringen på WEB for fysmat finner du resultatet av HER (v/ Ashish og Kristine)

19.okt:   På regneverkstedet torsdag 26.okt blir det eksamensoppgaveregning. Se på planen.

13.okt:   Regneverksted
flytter fra og med kommende uke fra mandag til torsdager kl. 8:15-10. Sted annonseres seinere. Se på planen.

3.okt:   Øving 6
Det var en feil i oppgave 2c i øving 6 som gjorde den svært vansklig å løse på rett vis (og fasiten var feil). Oppgave 2c er nå gjort om og revidert Øving 6 er lagt ut på øvingssida.

27.sep:   Referansegruppe
MTFYMA: Kristine Block Mørland <kristmor(a)stud.ntnu.no>
MTFYMA: Ashish Bhandari <ashish(a)stud.ntnu.no>
BFY: Gaute Brakstad <brakstad(a)stud.ntnu.no>
MLREAL: Ragnhild Aurlien <ragnhau(a)stud.ntnu.no>
Første møte i uke 41. Om du har noe å si/klage på, ta kontakt med en av dem. Evt. direkte til meg!
Tillitsrepresentanter:
MTFYMA (KTR): NN
Realfag fysikk (IRR): Mariann Jøssang <maianns(a)stud.ntnu.no>
      vara: Magnus Berg Johansen <magnuj(a)stud.ntnu.no>
Alle tillitsrepresentanter ved NT-fakultetet.

27.sep:   Regneverksted uke 40
Uke 40 blir det regneverksted torsdag 5.okt kl. 8:15-10 i R52, altså ikke mandag. Se på planen.
Møt opp på regneverksted alle som synes emnet er vanskelig.
Uke 41 blir det ikke regneverksted.

6.sep:   Regneverksted
Nettsider er nå klare: HER.  Se også toppmenyen.

5.sep:   Regneverksted
Ekstra tilbud om veiledning, "regneverksted" en gang i uka med Paul Fredrik Sandvik Aas. Her blir det tilbudt oppgaver utover øvingsoppgavene, i hovedsak fra Tipler & Mosca.
Første veiledning blir mandag 11. sep kl. 08.15-10.00 i R56. (Tidspunktet kan muligens flyttes til torsdag morgen seinere uker.) Om ikke lang tid blir det egen nettside for regneverkstedet her under nettsidene for TFY4145/FY1001.

21.aug:
Etter Teknostart og Realfagstart ønsker jeg velkommen til første forelesning tirsdag 29.august kl. 10:15 i R2. Lærebok trengs ikke nødvendigvis være kjøpt foran første forelesning.

24.juli:
Nettsidene er oppdatert så langt jeg har informasjon. Selvfølgelig kommer mye til underveis, som forelesningsplan, øvinger mm.

15.juni:
VELKOMMEN! -- til TFY4145 og FY1001 Mekanisk fysikk.
OBS: Disse nettsidene er under utarbeiding/oppdatering. Ikke pålitelig informasjon enda.
- Tid og sted for undervisning er kunngjort på nett: TFY4145 og FY1001.
- Forelesninger og øvinger er felles for TFY4145 og FY1001 mens laboratorieoppleggene er ulike.
- Forelesningsplan og øvingsplan finner du i menyen over.
- Teknostart i uke 33 og 34.
- Forelesninger og øvinger starter i uke 35.
- Pensumbok gitt under "Pensumliste" i menyen over.

Redaktør: Instituttleder , Kontaktadresse: webmaster@phys.ntnu.no